Baju Melayu Moden - Keluaran Khas di Lebaran Aidilfitri Tahun 2019.

"Citarasa klasik menjadi tema penting pada tahun ini. Kami menampilkan rekaan busana busana baju melayu kami yang menzahirkan rekaan baju melayu klasik. Gabungan “mandarin kolar” yang disertakan dengan 5 biji butang yang diperbuat dari tempurung kelapa menambahkan lagi sifat klasik busana baju melayu kami"

Penulis pernah berborak dengan seorang warga asing dari eropah yang menyatakan beliau agak hairan dengan  Baju Melayu di Malaysia yang mengunakan fabric satin polyester untuk menjadikan baju melayu.

baju melayu moden shah alam

Apa yang menghairankan beliau adalah mengapa dengan cuaca panas beriklim tropika begini , hampir 99% Baju Melayu di pasaran Malaysia mengunakan fabric polyester / satin yang agak panas dan tidak serap peluh.

Jawapan penulis ada tiga :

 1. Pada waktu dahulu , Fabrik satin polyester merupakan fabric mampu milik berbanding dengan fabric cotton mempunyai tanda harga lebih premium. 
 2. Pilihan warna fabric polyester / yang berkilat dan mempunyai banyak pilihan hingga 50 warna berbeza. 
 3. Pembeli confuse bila beli dalam kedai yang berhawa dingin , fabric satin polyester berasa sejuk walhal tidak apabila di cuaca panas di luar.

Saya mengangar bahawa warga asing tersebut faham dengan penjelasan saya mengenai kenapa baju melayu di pasaran di Malaysia mengunakan fabrik satin polyester berbanding cotton.

Di Cirgaro Apparel hampir 70% keluaran busana kami baik untuk fesyen lelaki atau wanita dan kanak-kanak mengunakan fabrik cotton berbanding non cotton fabric.

Baju Melayu Berkualiti Shah Alam

Ya kami merupakan peminat fabric cotton dan merasakan melalui pengalaman kami ,  fabric yang diperbuat daripada kapas ini merupakan fabric terulung untuk dibuat busana tidak kira untuk busana harian atau hari istermewa – Hari Raya Aidilfitri.

Kami mengambil masa 3 tahun untuk mengeluarkan Baju Melayu pertama kami. Kenapa lambat ? Sebab kami "poyo-poyo" memikirkan siang dan malam perkara berikut hehe :

 • benda paling concern kami adalah kami tidak mahu baju melayu ini hanya dipakai sekali sahaja , lepas first day raya terus terperuk di dalam almari wardrobe anda. Design kali in mengabungkan design kurta atau baju melayu moden (baca disini untuk mengetahu kisah lanjut mengenai baju melayu vs kurta). Oleh kerana demikian , Baju Melayu Moden Cirgaro direka khas supaya boleh dipakai berasingan daripada seluar.
 • Rekaan design eksklusif tanpa mengunakan butang boleh tanggal supaya kos pemilikan kami mampu milik.
 • Rekaan design Baju Melayu ini tampil dengan imej klasik tetapi ada unsur minimalis - moden.
 • Potongan seluar yang selesa tanpa mengabaikan trending terkini. Ada jenama fesyen yang lain mengeluarkan seluar ikut trend tapi hasilnya cawat terlalu singkat , dan orang yang berisi sedikit lansung tidak boleh memakai seluar baju melayu tersebut.

Baju Melayu Sedondon Baju Kurung

  Walaupun anda boleh berkata , alahai apa la susah sangat follow je la fesyen baju melayu cekak musang. Kami tetap mengetengahkan rekaan kami tanpa lari jauh daripada imej asal baju melayu.

  Citarasa klasik menjadi tema penting pada tahun ini. Kami menampilkan rekaan busana busana baju melayu kami yang menzahirkan rekaan baju melayu klasik. Gabungan “mandarin kolar” yang disertakan dengan 5 biji butang yang diperbuat dari tempurung kelapa menambahkan lagi sifat klasik busana baju melayu kami.

  Baju Melayu Raya 2018

  Walaupun tema klasik menjadi tema penting untuk baju melayu klasik ini , kami tetap gatal tangan dalam memberikan sedikit sentuhan moden minimalis. Baju kurung melayu cirgaro 2018 hanya dipasang poket dada tanpa pesak dan tanpa dua poket bawah.

  Apa yang menarik mengenai butang ini adalah , corak semulajadi tempurung kelapa ini adalah unik dan berbeza diantara satu butang ke butang yang lain.  

  [Update] Rekaan Baju Melayu Moden Cirgaro Apparel untuk tahun 2019 mengunakan kolar cekak musang (5 lubang butang). 

  >> Klik sini untuk melihat Baju Melayu Moden 2019 Cirgaro Apparel. 

  Rekaan baju melayu kami direka sejak dari awal lagi boleh dipakai sebagai kurta dan boleh digayakan dengan seluar jeans , seluar slack hatta kain pelikat.

  baju melayu slim fit shah alam

  Potongan “cutting” seluar pula merupakan potongan selesa tanpa mengabaikan citarasa moden yang kecil dibahagian lutut hingga ke kaki seluar. Dibahagian pinggang pula kami mengunakan getah seluar yang “grip” dengan selesa.

  Kami mendengar masalah golongan lelaki era kini. Tiada lagi masalah butang baju melayu anda hilang setiap kali anda mahu mengenakan baju melayu. A “Truly Ready to Wear” omputih kata. Seolah-olah ditempah khas untuk bentuk badan anda. 

  Baju Melayu Tradisional Shah Alam

  Busana Baju Melayu Cirgaro 2019 juga mengunakan fabric terkini kami – Hybrita Cotton Japan yang sangat comfly , tidak panas dan paling penting tidak mudah kedut.

  Click sini untuk mengetahui apa lagi yang menarik mengenai baju melayu & kurta kami.

  Baju Melayu Cirgaro 2018 didatangkan dalam 3 warna iaitu warna biru gelap , pink belacan , dan maroon. Hadir dalam saiz S hingga 4XL.

  Oh ya Baju Melayu Cirgaro 2019 turut dipadankan dengan Baju Kurung Moden  yang sedondon warnanya. Untuk pengetahuan semua , hampir kesemua koleksi baju raya lelaki untuk lebaran tahun 2019 mempunyai pasangan masing-masing.

  baju melayu baju kurung baju raya couple set

  Pasangan untuk setiap koleksi baju raya lelaki ini adalah sedondon warna. Ianya direka khas untuk menampilkan anda dan pasangan anda lebih bergaya dan eksklusif di hari istimewa nanti.

  “Bukankah berdua lebih baik daripada sendiri ?”

  Tidak cukup dengan itu, untuk mereka yang mempunyai anak-anak , kami turut menawarkan kurta budak lelaki dan baju kurung budak perempuan yang sedondon. Kini anda boleh sekeluarga sedondon satu warna satu tema.

  Click sini untuk melihat Koleksi Terbaru Kami  kami. 

   penulis blog cirgaro

   

   

  1 comment

  baju melayu yang cantik

  http://farikhresources.com/

  muhammad izzat January 12, 2020

  Leave a comment

  All comments are moderated before being published